Sammanfattning kommunfullmäktige 2025-04-03
Dagens kommunfullmäktige börjar med en information beträffande minoritetslagstiftningen med inriktning romsk inkludering för att därefter också få en information från revisorerna som granskat kommunens arbete med att beakta barnkonventionen.
Första debattärendet, p. 6 handlar om Årsredovisning 2024. Elisabeth Unell påvisar stora underskott efter att Staffan Jansson varit upp och slagit sig för bröstet. Vi kan inte titta på Västerås som helhet när vi har nämnder som går med stora underskott. Dessa nämnder har uppdrag att se till att gå med en budget i balans men det klarar de inte av. Det handlar inte bara om ekonomin utan även om verksamheterna. Resultaten i skolan – sämre och sämre år för år. 37% klarar inte kunskapskraven i skolan idag. Eleonore Lundqvist påpekar från talarstolen att byggnadsnämnden gång på gång fått reprimander från kommunfullmäktige om att åtgärda underskotten i nämnden. Nu är vi en bra bit in på 2025 och nämnden ligger redan på underskott även detta år. Hur kan ett så tydligt uppdrag, två gånger om inte ge resultat i tid.
En stad ska inte gå med överskott. Varför inte sänka skatten så att Västeråsarna direkt får ta del av överskottet rakt in i sina plånböcker istället för att majoriteten ska slå sig för bröstet. Irene Hagberg anser att det borde finnas bättre sätt att utsmycka city istället för de färgglada lastpallar som Västerås stad bekostat. Med den överskott som Västerås stad gått med 2024 borde väl mer pengar kunna gå till att smycka city, göra det tryggare och mer gästvänlig än vad den är idag. Anna Nordin tar även hon ord i debatten där hon lyfter hur äldrenämndens olika delar faller ut i den positiva budgetavvikelsen. En stor beställarutförare riskerar att lämna staden och det kommer bli otroligt dyrt att utöka verksamheten eftersom våra upphandlade leverantörer är de som ger oss plus i kassan idag. Lång debatt där S-styret slår sig för bröstet avslutas från den moderata oppositionen. VI har aldrig förr haft så många som misslyckats med sina grundskolestudier, resultatet av Socialdemokraternas styre de senaste 8 åren.
Ärende 7, 8, 9, 10 handlar om revisionsberättelse och fråga om ansvarsfrihet så debatten är tyst i salen och bifall till förslagen klubbas igenom.
Ärende 11 handlar om beslutet kring en ny kommunikationspolicy för Västerås stad. Vi moderater har lagt ett yrkande i kommunstyrelsen om att ta bort förtroendevalda ur policyn för att värna om den demokratiska processen och det fria ordet. Anna Nordin nämner hur lätt det är att misstolka orden. Idag kan alla här vara överens om vad de läser men hur ser det ut imorgon? Tomas Saltzmann fyller i med jämförelsen till tidigare debatt där det finns två verkligheter och det är viktigt att invånarna i Västerås får ta del av båda sidor och inte att vi förtroendevalda ska vara styrda av majoriteten i vår kommunikation. Marie Brandstedt går även upp och försvarar demokratins rätt.
Ärende 12, beslut riktlinjer för pension och ärende 13 Create Buisness Incubator Mälardalen AB klubbas utan debatt.
Därimot går Elisabeth Unell upp på ärende 14 beträffande detaljplan för del av Bälby 1:4 på Erikslund där hon påtalar att det är viktigt att vi får fram mer näringslivsmark så att fler företag kan etablera sig i Västerås men det kommer dröja till 2028 med tanke på Västerleden. Med tanke på detta så har vi tid att göra om till att göra rätt. Yrkar återremiss på planen.
Eleonore Lundqvist tydliggör skillnaden mellan skrymmande detaljhandel ändrat till detaljhandel och hur det främjar fler företag att etablera sig. Efter votering blir utslaget att detaljplanen återremitteras genom en minoritetsåterremiss.
Beslut för 16 och 17 som berörd redovisning av ej avslutade motioner och ej avslutade uppdrag klubbas utan debatt. Även beslut 18 och 19 apportering av ej verkställda beslut enligt SoL resp. LSS fortgår utan större debatt
Ärende 19 berör den moderata motionen om SFI för föräldralediga där förslaget är att Västerås stad inför ett spår för SFI till föräldralediga samt att deltagande är ett krav för ekonomiskt bistånd. Förslag till beslut är att första att-satsen inte föranleder någon ytterligare åtgärd och att-sats två avslås. Motionären Johan Fernqvist är trött på att vända på utredningar och testprojekt. Ge incitament. Att ställa krav är att bry sig. Elisabeth Unell stöttar Johan i den tuffa debatten där majoriteten faktiskt kör fulspel. Det motionen är ute efter är att gånga upp dem som inte har möjlighet eller inte får lära sig svenska så att de får bli en del av svenska samhället. Eleonore Lundqvist lyfter som sista moderat försvarare att motionen går enligt moderat politik och följer arbetslinjen.
Ärende 20 som kan komma att bli kvällens sista eftersom debatten i tidigare ärende dragit ut på tiden är en interpellation från MP om en replokalssatsning som försvann. Moderaterna avstår debatten och förfarandet blir kort så ordförande låter en till interpellation debatteras och det är Ärende 21 där grundskolenämndens ordförande får svara upp för kraftigt sjunkande kunskapsresultat i skolan
Ärende 22 avslutas med att en M motion läggs av Marie Brandstedt samt M två interpellationer beträffande Fria Ukrainas väg av Johan Fernqvist och skenande byggkostnader av Eleonore Lundqvist.
Därefter avslutades sammaträdet.