Elisabeth Unell inleder på Punkt 6. beträffande extra medel till brottsförebyggande åtgärder samt civilt förslag där hon anser att det verkligen behövs 10 mkr med tanke till hur omvärlden ser ut idag och tycker på att vi Moderater avsatte 30 mkr för trygghetsskapande åtgärder
Problemet är att det inte finns med i handlingen, åtgärdsplanen för dessa 25 mkr + 10 mkr inte finns presenterad så kan vi verkligen fatta beslut på detta? Vi bifaller förslaget ändå då detta är något som verkligen behövs.
Eleonore fortsätter med att trycka på att vikten av att vi även samarbetar demokratiskt i en sådan här punkt där alla partier får vara delaktiga. Speciellt i ett beslut som är upp till 25 mkr. Det här handlar inte om att vi inte har tillit till tjänstepersonerna utan att vi har ett ansvar gentemot medborgarna. Det är dem som har valt oss och de måste ha tillit till våra beslut. Kommun efter kommun fattar gemensamt och samarbetar för beslut om åtgärdsplan men inte Västerås.
Erik Degerstedt påpekar att åtgärdsplanen finns på nätet och är publik men det står för lite om civilsamhället. Det hade varit lättare om ett friare beslut. Han önskar också att föreningslivet fick ta del av satsningen då de är väldigt viktiga för samhället.
Elisabeth avslutar debatten från Moderaternas sida med att ifrågasätta majoriteten om de skulle betala en faktura på 25 000:- privat utan att veta vad den står för? När de är villiga att skriva på för 25mkr av skattebetalarnas pengar utan att veta vad de står för.
Punkt 7 beredskapsnivå för Västerås Stad 2030 inleder Elisbeth Unell anser att underlaget är fantastiskt och ett underlag som vi tyvärr behöver nu. Vi måste förbereda oss. Marie Brandstedt trycker på att utbildningsinsatserna måste starta nu, helst igår och inte vänta ett år till. Therese Pransjö fyller i med att kommunen måste förbereda sig. Vi behöver vara starka. Varje nämnd måste genomföra den utbildning som behövs.
Punkt 8 beslut revidering av program för uppföljning av privata utförare av kommunal verksamhet. Anna Nordin lyfter vikten att likställa kraven på privata utförare och egen regin. Vi förlorar utförare och då förlorar vi kvaliteten.
Punkt 11. Beslut återrapport av uppdrag, samordna ett systematisk arbetssätt för att motverka sexköp. Från Moderaterna är Klara Helin ut tackar för rapporten och säger att det här är ett otroligt viktigt jobb. Sexköp är inte en fråga om frivillighet. Det är aldrig de utsätta som ska skuldbelägga utan den som köper. Johan Fernqvist är den enda man i en talar när vi objektifierar kvinnor på det här sättet så förlorar vi en del av vår mänsklighet. Kanske inte på individnivå men på gruppnivå. 10% av svenska män har någon gång köpt sex. Vi som män måste våga vara en del av lösningen. Tack vare Johan gick två män till upp. Wow..
Punkt 14. Motion från (M) om att flagga under polisens minnesdag från Eleonore Lundqvist och Klara Helin. Här föreslår Västerås majoriteten att motionen avslås m h t att fler yrkesmän dör i sina arbeten och vi kan inte flagga för alla. Eleonore Lundqvist som är en av motionärerna påpekar att minnesdagens syfte är att hedra de anställda inom polismyndigheten som avlidit inom tjänsten. Den infaller i oktober och det är viktigt att polisen känner vårt stöd i deras viktiga arbete och anser att de borde få uppmärksammas. Dem som har betalat det yttersta priset för våra rättigheter. Klara Helin fyller i att det här är kvinnor och män som satt sina egna liv för att skyda våra. De borde hyllas för sina insatser. Att flagga är inte resurskrävande men det visar respekt till en viktigt grupp i vårt samhälle. Eleonore Lundqvist avslutar med att säga att hon hade hoppats att Majoriteten inte skulle gå upp i talarstolen och börja jämföra arbetsgrupper. Det är pinsamt.
Punkt 15 är Johan Fernqvist och Anna Nordins motion om att hissa flaggan för Nato. Motionen avslås. Johan trycker på att värlsläget är under förändring. Vi måste stå enade. NATO dagen är en grundläggande garant för fred och därför borde flaggan hissas. Anna fyller i med att vi Moderater tror på gemenskap. Att flagga på NATO dagen är ett sätt att visa det på.
Punkt 16 är Elisabeth Unell och Therese Pransjö har lämnat in en motion om att göra det möjligt för fler småhus på Sätra. Elisabeth trycker på att låta oss komma igång med det som faktiskt behövs, vilket är fler radhus och fler småhus. Therese vill att man ska planera om Sätra och ta fram det som verkligen efterfrågas så att Västerås kan bibehålla ett fint möte mellan stad och landsbygd. Eleonore Lundqvist förtydligar KDs ändrade åsikt som tidigare var 30% som skulle vara småhus. Fastighetsnämnden har inte följt planen.
Punkt 17 Motion angående hörslingor i stadens lokaler av Elisabeth Unell föreslår att föranleda ingen ytterligare åtgärd. Elisabeth börjar med att förklara att för oss moderater är det en självklarhet att det finns och att de fungerar. Inventeringar har tidigare gjort men inte utförts. Marie Brandstedt går upp och fortsätter försvara motionen i och med att tolkningar av samlingssal kan vara att vi faktiskt bjuder in allmänheten till dessa lokaler vilket gör att de faktiskt faller under lagstiftningen.
Punkt 18 Motion om att skapa en säkrare passage över Björnövägen genom att bygga en bro eller tunnel i höjd med Kunskapsskolan av Anna Nordin, Anna Hård af Segerstad, Håkan Lindberg och Erik Degerstedt föreslås bifallas. Anna inleder med att tacka för bifallen motion berätta om hur motionen kom till och vad förslagen är för att säkra passagen för att möjliggöra en säkrare passage.
Punkt 19 Svar på interpellation från (SD) till kommunstyrelsens ordförande gällande minskade koldioxidutsläpp med 56% till 2027, från SD. Här går ingen moderat politiker upp och då punkt 20 utgår ökar vi rast takten mot Punkt 21 Svar på interpellation från (M) till kommunstyrelsens ordförande om kameraövervakning från Eleonore Lundqvist är hon visar artiklar där personal morgon efter morgon får börja med att städa upp skolgården innan barnen kommer för att de inte ska hitta knarkgömmer eller göra sig illa på skadade rutor eller annan skadegörelse. Johan Fernkvist tar upp ansvarsfrågan som verkar vara oklart. Vem är det som kör egentligen?
Vi avslutar med Punkt 23 en fråga från Therese Pransjö till ordförande för nämnden för idrott, fritid och förebyggande om jämställdhet. Therese menar att en jämställd idrott är en förutsättning för lyckade idrottevenemang.